603. Jó étel szultz

Végy egy ejtel bort, szép tiszta színűt, tégy belé annyi nádmézet, amennyivel jól megédesedik. Vess belé két citromot felhasogatva belestöl, de a magvát hánd hányd ki, hogy meg ne keserítse. Tégy belé egy lot fahajat, de előbb tiszta vízben forrald fel, és azt a barna levét letöltvén újabban mesd ki, s így tedd a borba, mert különben a bort is megbarnítja. Mindezek a borban benne lévén főzd meg jól. Ha pedig meg akarod festeni, mikor főni kezd, vess hozzá egy darab turnicolt, vagy ha akarod, alkermessel [alkörmössel] is megfestheted. Amíg pedig főne, azalatt végy négy lot szép vizahólyagot, azt szép aprón megvagdalván meleg vízben mosd ki egynehány lévben, és úgy tiszta vízben főzd mindaddig, míg elolvad, és ha a bor megfőtt, töltsd belé azt is. Azután egy kevéssé megvárván az hűlésit, egy szép tiszta ruhán szűrd által szép csendesen, amicsoda edénybe akarod, és úgy edényestöl tedd ollyas hideg helyre, hol megfagyhasson.

[A szultz jelentéséhez kattints ide]