417. Fánk ismét más módon

Végy lisztet, amennyit gondolsz, hogy elég. Tedd a tűzhöz melegedni, szüntelen keverd, azután szitáld meg, tedd egy lábosba. Végy fél fertály tejet, vess belé egy darab olvasztott vajat, tedd a tűzhöz, hadd olvadjon el, de igen meleg ne légyen, szűrd által szitán. Azon liszthez végy annyi élesztőt, mennyit gondolsz, hogy elég. Ha szép a liszt, töltsd csak úgy belé, ha pedig nem szép, azon vajas téjjel együtt szitán által kell szűrni. Végy mintegy 8 vagy 10 tojást belé, felét egésszen kell belétenni, felének pedig csak a sárgáját. Egésszen is teheted mind, de nem igen jó. Azután egy fakalánnal sokáig kell keverni, míg szépen hólyagzik. Azután a vaniliaket [sütőforma?] meg kell kenni olvasztott vajjal, félig-félig töltvén a tálban kell hadni, míg szépen felnő, azután meg kell sütni.