Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, Kolozsvár

Címe: Szakácskönyv

18. század vége. 94+2 [félbehajtott, hosszában összevarrt ív, rajta tartalomjegyzék betűrendben] + 37 [üres] + 9 [megfordítva beírva], 2° [nagyfólió]. Egy kéz írása.

A külső táblán is írás, többnyire elhalványult. Olvasható:

„Assyrae primum regnarunt, postea Persae, Post Persae Graeci, nunc Romani dominantur.”

Tartalma:

1a–33a: (cím nélkül) szakácskönyv

33a: két vízszintes vonallal elválasztva: Orvosságoknak leírása

33b–35a: Selyemmatéria, posztós, fejér ruhabéli mocsok tisztítása (a címben megjelölt tisztításokon túl van gyöngytisztítás, gyertyamártás, fogtisztító és kézmosó por is)

35a–49b: Ezek a cukerpakertől való tanulás (ezek édességek, de nem torták. Azokon túl tartalmaz befőzési, tartósítási, fagylalt- és rozsóliskészítési recepteket is, közte csokoládécsinálást, 270. sz.)

50a–51b: Borok készíttetésének módja

51a–91b: (cím nélkül) konyhai és háztartási receptek (eltevés-befőzés), jülepek, olajok, kásák, ételek (köztük pulyka), hurkák és édességek (köztük csókok és celtlik, nádméztrükkök, melpatz, szultz, marcafánt, cibak és piskóta), 629 számozott recept

92a–93b: Miképpen kellessék a földi almát mívelni és haszonra fordítani (tanácsok és receptek)

93b–94b: (cím nélkül) befőzés és rozsóliskészítés

A kézirat végén, megfordítva beírva: Festékek nemei így következnek (1–17. számozott lap). A legtöbb festékrecept mellett viasszal beragasztva a receptben leírt festékkel megfestett selyem- és más textilszálak.

Művelődéstörténeti jelentőségű része a burgonya termesztéséről és fölhasználásáról szóló rész (1001. sz.). A gasztronómia és konyhatechnika tekintetében is új korszakot jelez: receptjei között sok a leves, és a ma ismert rántásos leves is megjelenik köztük. Anyagai közt előfordul pulyka (461. sz.), sok a belsőség. Az ételek közt akad húsos palacsinta (46. sz.), töltött karalábé (75. sz.), májból rántott sajt (76. sz.), articsóka sajt (77. sz.), lisztből készült puliszka (53., 103. sz.), laskatortáta (105. sz.), mindenféle anyagból készült kolbász (186-191. sz.), töltött gomba (198. sz.). Föltűnik a liszttel való leszórás (32. sz.), a rántás (408., 265. sz.). Összesen 629 számozott receptet tartalmaz.

A receptek egy része erős hasonlóságot mutat Wesselényi Kata recepteskönyvének (OSZK Quart. Hung. 3023. sz.) receptjeivel, ilyen pl. a kraf (ott króff) fánk (372. sz.; v.ö. OSZK Quart. Hung. 3023. 3. sz.), a jó káposztás étek (408. sz.; v.ö. OSZK Quart. Hung. 3023. 86. sz.), a háromféleképp elkészített hal (425. sz.; v.ö. OSZK Quart. Hung. 3023. 52. sz.).

A kéziratban számozatlan recepteket 1001-től számokkal láttuk el.

Az átírás S. Sárdi Margit, a beírás Lamos Angelika munkája.

Részletek a kézirat szövegéből