461. Pulykát hidegen

Kösd asztalkeszkenőbe, s főzd meg. Tölts bort s vizet reá, tégy eleven szegfüvet, fahajat belé, s főzd azzal. Ha megfő, tedd egy tálba, s mondolával meg kell spékelni igen szépen. A levének pedig törj mondolát, mintegy fertályt, azt pedig borjúlábnak a levével fel kell ereszteni és téjfellel s nádmézzel. Mikor pedig megfőzöd azokot, tégy citromhajat belé. Mikor megfő és elkészül, eressz tyúktojás fejérit belé, köss a keszkenőnek a szélire 4 madzagot, és egy széket állíts fel, és az asztalkeszkenő madzagait kösd az széknek 4 lábaira, és mindezeket, amit megfőztél, töltsd az asztalkeszkenőre. Tégy tálat alája, hadd szivárogjon belé; arra a lévre pedig a pulykát nem kell tenni, hanem külön tálba; a levét is külön.