4. Mesterséges vagy csinált bor, az úgynevezett ürmös bor jó készítése ebbül áll

A legkövérebb s -édessebb mustot kiválasztván, még az forrásba nem indul, végy külön edénybe 3 akót, ebbül tölts le 10-12 iccés tiszta fazékba. Főzzed csendesen, de vigyázz, hogy fel ne forrjon, tajtékját csendesen hányd le, és ha megtisztult, vedd el a tűztül, és kever[j] bele 8 lat fehér és ugyan 8 lat feket[e] mustár[magot] lisztté törve, és engedd tökéletessen meghidegülni. Ezen főtt mustot töltsd be a nyers mustos hordóba, amelybül kivetted és keverd együvé jól, s száját becsinálván hadd így állani 8 napig. A species akkor eresztetik bele, mikor a főtt must töltetik a nyersbe. Ha sok az üröm, köhögést csinál. Ha ezen bor az édességét veszteni kezdi, ugyanannyi mustármagot kell ismét belérakni, amennyit először beletettél. Hegyalján csak nyers szalonnát akasztanak bele, és a speciest beteszik, s jó. Szokták főzni is úgy, hogy egy akóbul fél akó marad, azaz félig főzik, azután a hordóban töltvén, ha meghűl. A species légyen üröm, rózsalevél, muskátli s izsóp, zacskóba nyomva mindegyikbül jó fél marokkal, de megszárítottan, s mentül sebesebben forr a must, annál édesebb marad. A tajtékját mind fottig [fogytig] le kell hánni.